Ιστορικό PDF Εκτύπωση E-mail

Το Παράρτημα Λεμεσού της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου, είναι το πρώτο από τα Παραρτήματα της, με έτος ίδρυσης το 1984. Δυο σπουδαίοι Δικαστές, οι κκ Πέτρος Αρτέμης και Γιώργος Ερωτοκρίτου ήταν από τα Ιδρυτικά Μέλη του Παραρτήματος μας και αυτό μας τιμά ιδιαιτέρως. Ο κ. Γιώργος Ερωτοκρίτου ήταν ο πρώτος Πρόεδρος μας.

Έχουμε σήμερα πέραν των 400 εγγεγραμμένων μελών, τα περισσότερα από τα οποία συμμετέχουν ενεργά στις πολλές δραστηριότητες που διοργανώνουμε. Είναι δε πολύ θετικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Το Παράρτημα της Λεμεσού βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σε μια περιοχή, η οποία εντάσσεται μέσα στα σχέδια ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης,  σ’ ένα πλήρως ανακαινισμένο οίκημα, στην οδό Αγκύρας (πάνω από τη Σ.Π.Ε. Μόρφου). Είμαστε βέβαιοι πως η ΦΕΚ Λεμεσού θα γίνει σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα όμορφο και καθ’ όλα λειτουργικό χώρο. Είναι πλήρως  εξοπλισμένος και διαθέτει όλους τους απαραίτητους χώρους και ανέσεις, με μια μεγάλη και όμορφη αίθουσα εκδηλώσεων, ένα άρτια εξοπλισμένο σκοτεινό θάλαμο στη διάθεση των μελών του, καθώς επίσης και μια πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία, περιοδικά και άλλα έντυπα που αφορούν τη φωτογραφική τέχνη. Η βιβλιοθήκη αυτή ενημερώνεται συνεχώς.

Σκοπός της ίδρυσης του Ομίλου μας είναι η ανάπτυξη και πρόοδος της φωτογραφικής τέχνης, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας βελτίωσης του πολιτιστικού επιπέδου στην Κύπρο.  Η Εταιρεία δεν λαμβάνει υπόψη, πολιτικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές  πεποιθήσεις, εθνική προέλευση και θρησκεία. Οι σκοποί αυτοί επιδιώκονται με διαλέξεις, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, οργάνωση φωτογραφικών εκθέσεων και διαγωνισμών, προβολές διαφανειών, ψηφιακών εικόνων και κινηματογραφικών ταινιών, την προώθηση οποιωνδήποτε άλλων δραστηριοτήτων που προάγουν και αναπτύσσουν   το    ενδιαφέρον    στις    γνώσεις, την εξάσκηση   της φωτογραφικής τέχνης και επιστήμης και τέλος τη διοργάνωση εκδηλώσεων για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

Οι δραστηριότητες μας είναι πάρα πολλές, μεταξύ των οποίων διαλέξεις και σεμινάρια σχετικά με την τέχνη της φωτογραφίας, εκθέσεις, προβολές, workshop, ακόμα και εκδρομές για φωτογράφηση. Εδώ και μερικά χρόνια δε, διοργανώνουμε σειρές μαθημάτων φωτογραφίας με μεγάλη επιτυχία. Μαθήματα τα οποία διδάσκουν έμπειροι και προσοντούχοι καθηγητές στον τομέα αυτό. Ενίοτε διοργανώνουμε και μαθήματα για προχωρημένους ή ακόμα και για εξειδικευμένα θέματα πάνω στην φωτογραφία, όπως είναι η ψηφιακή φωτογραφία.

Θα ήταν αδύνατον να αναφέρουμε όλες τις εκδηλώσεις μας. Είναι όμως όλες σημαντικές και αυτό γιατί γίνονται με προσοχή και παρουσιάζουν πάντα ενδιαφέρον τόσο για τα μέλη μας, όσο  και για τους λάτρεις της φωτογραφίας γενικώς. Αναφέρουμε μερικές από αυτές: σημαντικές εκθέσεις που έγιναν σε συνεργασία με άλλα, κυρίως Πολιτιστικά Σύνολα, όπως το British Council, Goethe, Alliance Française.

Άλλες σημαντικές και πολύ πετυχημένες εκδηλώσεις που έγιναν ήταν ο φωτογραφικός διαγωνισμός και έκθεση φωτογραφίας με θέμα « η Λάπηθος του χτες και του σήμερα», σε συνεργασία με τον Δήμο Λαπήθου.

Η ΦΕΚ Λεμεσού έχει όμως να δείξει και το Φιλανθρωπικό της πρόσωπο, έχοντας ως φιλοσοφία της, τον συνδυασμό της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο με την τέχνη.  Μέσα στα πλαίσια της ανθρωπιστικής αυτής προσφοράς της, η ΦΕΚ Λεμεσού, διοργάνωσε, για δύο χρονιές, έκθεση με φωτογραφίες μελών της στη ‘Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών’ στη Λεμεσό. Τις φωτογραφίες πρόσφεραν   αφιλοκερδώς μέλη της και τα έσοδα από τις πωλήσεις τους δόθηκαν ως εισφορά στο Ίδρυμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά «Αγία Σκέπη

Μια άλλη εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα ήταν ‘Το Πανηγύρι της Χαράς’ που διοργάνωσε τον Οκτώβριο του 2001 με το Ίδρυμα ‘Θεοτόκος’ στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού’. Φωτογραφίες μελών εκτέθηκαν και πάλι και τα έσοδα από τις πωλήσεις δόθηκαν στο Ίδρυμα.  Συμμετείχε επίσης, κάτω από το Κεντρικό της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου, στην εκδήλωση TELETHON

Το 2006, σε συνεργασία  με  το ‘Ladies Circle No. 3’ Limassol, διοργάνωσε έκθεση με φωτογραφίες μελών της προς πώληση. Τα έσοδα προσφέρθηκαν για την αγορά και συντήρηση   των μονάδων ‘ΜΕΝΤΩΡ’. Οι  μονάδες  αυτές,  σε  συνεργασία  με  το  Κυπριακό Υπουργείο Παιδείας, επισκέπτονται τα Δημοτικά Σχολεία με σκοπό τη διαφώτιση των παιδιών, έτσι ώστε να τους αποτρέψουν  από  το  να  κάνουν  χρήση  εξαρτησιογόνων  ουσιών. 

Με τη συνεργασία του Δήμου Αγίου Αθανασίου, διοργανώσαμε φωτογραφικό διαγωνισμό και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «παλαιά και νέα αρχιτεκτονική του Δήμου Αγίου Αθανασίου και οι άνθρωποι του».

Μια άλλη συνεργασία ήταν αυτή που είχαμε με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Τριάθλου με φωτογραφικό διαγωνισμό και έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Τρίαθλον 20/05/2007».

Τον Νοέμβριο του 2008 διοργανώσαμε, σε συνεργασία με το Ίδρυμα «ΕΛΠΙΔΑ», για παιδιά με καρκίνο και λευχαιμία, έκθεση φωτογραφίας μελών της ΦΕΚ Λεμεσού. Και πάλι τα καθαρά έσοδα από την πώληση των φωτογραφιών προσφέρθηκαν στο πιο πάνω Ίδρυμα. Τα εγκαίνια έκανε η Βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ Δρ. Ελένη Θεοχάρους και η όλη εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Τον Δεκέμβριο του 2008 διοργανώσαμε, σε συνεργασία με τον Όμιλο «Φίλοι της Γης», διαγωνισμό και έκθεση Φωτογραφίας με θέμα «το περιβάλλον μας», όπου η συμμετοχή των φωτογράφων καλλιτεχνών ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας.

Μέσα στα πλαίσια της κοινωνικής μας προσφοράς, λάβαμε ακόμα μέρος σε δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς παραλιών της πόλης μας.

Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα μια πολύ σημαντική διοργάνωση που έγινε το 2008, σε συνεργασία με την Κυπριακή Πρεσβεία στο Βερολίνο. Επρόκειτο για τον πρωτότυπο Διαγωνισμό ‘Η Φωτογραφία συναντά την Ποίηση’.  Αν και αυτή έγινε μεταξύ της ΦΕΚ και της Πρεσβείας μας στη Γερμανία, τον όλο συντονισμό και διοργάνωση ανάλαβε ο Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος μας κ. Σωκράτης Μασούρας. Με την εξαιρετική δουλειά που έκανε κατάφερε η έκθεση αυτή να παρουσιαστεί, εκτός από τη Γερμανία και στην Πράγα και έπεται συνέχεια. Πέραν τούτου, εκδόθηκε βιβλίο με τα ποιήματα και τις φωτογραφίες της έκθεσης. 

Έλαβαν μέρος 17 Ελληνοκύπριοι και 2 Τουρκοκύπριοι φωτογράφοι με συνολικό αριθμό 400 φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες που επιλέγηκαν από Κριτική Επιτροπή στην Κυπριακή Πρεσβεία στο Βερολίνο, 36 στον αριθμό, ανήκαν σε 12 φωτογράφους. Οι επιλεγμένες φωτογραφίες εκτέθηκαν στο Μόναχο στις 8 Απριλίου 2008, μέσα στα πλαίσια  των εκδηλώσεων ‘Κυπριακή Άνοιξη’ που διοργανώνει κάθε χρόνο η Κυπριακή Πρεσβεία στη Γερμανία. Η επιτυχία της όλης εκδήλωσης ήταν πέρα από κάθε προσδοκία των διοργανωτών.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΦΕΚ ΛΕΜΕΣΟΥ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Η ΦΕΚ Λεμεσού, θέλοντας να διευρύνει τους ορίζοντες της, δημιουργεί δεσμούς και με ξένους Φωτογραφικούς Ομίλους, συμβάλλοντας έτσι στην ανταλλαγή πολιτιστικών δρώμενων με άλλες χώρες. Μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής, φιλοξένησε στην Κύπρο, μεταξύ άλλων εκθέσεων, μια αρκετά αξιόλογη έκθεση φωτογραφίας από τον Παγκόσμιο διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα ‘Το καπέλο στον κόσμο’. Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας περιοδείας της λοιπόν, η έκθεση στάλθηκε από την Αλεσάντρια της Ιταλίας στο Παράρτημα μας. Με τη σειρά της η ΦΕΚ έστειλε ομαδική έκθεση φωτογραφίας μελών της για παρουσίαση στην Ιταλία σε μεγάλη γκαλερί εκεί.

Η Ομοσπονδία Φωτογραφίας Ιταλίας, της περιοχής Marche, έκανε τον Απρίλιο του 2009, προβολή ενός DVD με φωτογραφίες μελών της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου. Η προβολή αυτή έγινε μέσα στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου όλων των Φωτογραφικών Ομίλων της FIAF – MARCHE Ιταλίας. Για το 2009, η FIAF, επέλεξε να παρουσιάσει, αποκλειστικώς την Κύπρο. Αυτό έγινε κατορθωτό, μετά από αίτηση της ΦΕΚ και διαβουλεύσεων μαζί μας. Το Παράρτημα μας στη Λεμεσό, με την Γραμματέα του Αργυρώ Χριστοδούλου, ανέλαβε όλο τον συντονισμό της προετοιμασίας και παρουσίασης του DVD. Η επιλογή της Κύπρου ήταν πολύ τιμητική για μας μια και οι υποψήφιες χώρες ήταν αρκετές.

Καλέσαμε, λοιπόν, μέλη μας που θα ήθελαν να λάβουν μέρος να μας παραδώσουν φωτογραφίες τους, οι οποίες πέρασαν από Κριτική Επιτροπή. Η τελική σειρά φωτογραφιών, που αποστάληκε στην Ιταλία, αποτελείτο από 60 φωτογραφίες με θέμα την Κύπρο.

Επίσης, πολλά μέλη μας λαμβάνουν μέρος, όχι μόνο σε Εθνικούς Φωτογραφικούς Διαγωνισμούς, αλλά και σε Διεθνείς. Στο εξωτερικό λαμβάνουν μέρος σε Φωτογραφικά Σαλόνια, υπό την αιγίδα της FIAP που είναι η Διεθνής Ομοσπονδία Φωτογραφικής Τέχνης, της οποίας η ΦΕΚ είναι μέλος. Σκοπός η απόκτηση τίτλου, που είναι η μεγαλύτερη διάκριση και αναγνώριση των ερασιτεχνών και όχι μόνο φωτογράφων. Η διαδικασία απαιτεί χρόνο, υπομονή και σοβαρή δουλειά. Επιγραμματικά αναφέρω μερικούς από αυτούς τους τίτλους: AFIAP (Artist FIAP), EFIAP (Excellence FIAP), MFIAP (Master FIAP) κ.α. Είμαστε πολύ περήφανοι να αναφέρουμε πως, αρκετά από τα μέλη μας, είναι κάτοχοι τέτοιων τιμητικών τίτλων

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ:

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, εκτός των πολλών και πολυδιάστατων δραστηριοτήτων του Παραρτήματος μας, είμαστε περήφανοι να αναφέρουμε πως προσφέρουμε στα μέλη και φίλους του Ομίλου μας τη δυνατότητα να μπουν στον μαγικό κόσμο της φωτογραφικής τέχνης και να μάθουν γι’ αυτή, μέσα από σειρά μαθημάτων που διοργανώνουμε κάθε χρόνο με μεγάλη επιτυχία. Τα μαθήματα διδάσκονται από προσοντούχους καθηγητές.

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΦΕΚ ΛΕΜΕΣΟΥ

Μερικοί από τους πολλούς διαγωνισμούς που προκηρύξαμε, σε συνεργασία με μεγάλους Οργανισμούς είναι: «Το Λεμεσιανό Καρναβάλι», σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού, «Αμπέλια και κρασιά της Κύπρου», σε συνεργασία με την οινοβιομηχανία ΣΟΔΑΠ και το Συμβούλιο Αμπελοοινικών προϊόντων, «Η Γερμασόγεια του Σήμερα», σε συνεργασία με τον Δήμο Γερμασόγειας, «Άγιος Αθανάσιος – Πολιτιστική Κληρονομιά», σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Αθανασίου, «Η Οδοντιατρική στη ζωή μας», σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Λεμεσού.

Οι στόχοι μας για το άμεσο μέλλον είναι, κυρίως, η συνέχιση των καλών εκδηλώσεων μας καθώς και των σημαντικών συνεργασιών με άλλους οργανισμούς και ομίλους που σκοπό έχουν την ανύψωση της Φωτογραφικής Τέχνης στη χώρα μας καθώς επίσης και την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως, το Παράρτημα Λεμεσού της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου έχει να παρουσιάσει από τη μια πλούσια δραστηριότητα, πάντα με στόχο την πολιτιστική και κοινωνική προσφορά και από την άλλη να συμβάλει στην ανάπτυξη της φιλίας μεταξύ των μελών της η οποία έχει ως σημείο εκκίνησης, την κοινή αγάπη που έχουν για την τέχνη της φωτογραφίας. Μακάρι να μπορούσαμε να αναφέρουμε όλες τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις μας, αλλά αυτό θα ήταν αδύνατον μέσα σε λίγες γραμμές. Ο καθένας όμως που ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για τις πλούσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες μας, μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας www.cps.com.cy ή ακόμα να κοπιάσει στο οίκημα μας για μια από κοντά γνωριμία μαζί μας και με τον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας.

Το κείμενο ετοιμάστηκε από την:

Αργυρώ Χριστοδούλου AFIAP
Γραμματέας της ΦΕΚ Λεμεσού

.
 
Copyright 2007 The Cyprus Photographic Society - Powered by: Anticipate
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates