Tρείς Εκθέσεις Φωτογραφίας στην Πράγα PDF Εκτύπωση E-mail

Σε ένα επιβλητικό πύργο στο κέντρο της Πράγας, χτισμένο το 1377, που τώρα χρησιμοποιείται ως το Δημοτικό Μέγαρο της Πράγας 2, παρουσιάστηκαν με ευγενή πρόσκληση της Δημάρχου, κας Jana Cernochova, τρεις φωτογραφικές μας εκθέσεις, κάτω από την αιγίδα του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κύπρου, κ. Αχιλλέα Αντωνιάδη.

Τις εκθέσεις εγκαινίασε την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Τσεχίας, κ. Miloslav Vlcek, στην παρουσία Πρέσβεων, διακεκριμένων προσωπικοτήτων της Πράγας, Κυπρίων φοιτητών και ανθρώπων της μουσικής, όπως οι διάσημοι Μαέστροι μας Σπύρος Πίσινος και Haig Utidjian και του διακεκριμένου φωτογράφου Προέδρου της Τσέχικης Ομοσπονδίας Φωτογραφικής Τέχνης, κ. Gari Avanesian.

Η πρώτη φωτογραφική έκθεση ‘Κύπρος: η Ποίηση συναντά τη Φωτογραφία’ διασυνδέει με ένα πολύ επιτυχή τρόπο δύο μορφές τέχνης, την ποίηση και τη φωτογραφία.  Περιλαμβάνει 36 φωτογραφίες βασισμένες σε 19 ποιήματα Κυπρίων ποιητών, γραμμένα με βαθυστόχαστο τρόπο που τιμούν τους ίδιους τους ποιητές  αλλά και τους φωτογράφους μας που με τη δική τους καλλιτεχνική εικαστική ευαισθησία αποδίδουν και αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τα ποιήματα. Τα εγκαίνια ομόρφηνε με την παρουσία της η Έλλη Αλωνεύτου, φοιτήτρια φωνητικής και μελλοντική σοπράνο, η οποία τραγούδησε ‘Τα Μαύρα σου τα Μάτια’ και καταχειροκροτήθηκε.

Η έκθεση αυτή είναι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Τμήματος της Πρεσβείας μας στη Γερμανία, σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, τον περασμένο Φεβρουάριο που παρουσιάστηκε σε πολλές Γερμανικές πόλεις.

.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Γιώργα Σολομώντος, Πολιτιστική Ακόλουθος της Πρεσβείας μας στη Γερμανία και ο Σωκράτης Μασούρας, Αντιπρόεδρος του  Τμήματος Λεμεσού της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου που είχε, μαζί με τον Πρόεδρο της ΦΕΚ και την ευθύνη ανάρτησης των εκθέσεων στην Πράγα.

Η δεύτερη έκθεση φωτογραφίας είναι μέρος της ‘Πρώτης Διεθνούς Διαδυκτιακής Έκθεσης Ψηφιακής Φωτογραφίας’, αποτέλεσμα του πρώτου διεθνούς μας διαγωνισμού, 2007-2008 που οργανώθηκε κάτω από την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας (FIAP).  Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται 26 βραβευμένες και επίλεκτες φωτογραφίες στα θέματα ‘Περιβάλλον’ και ‘Ελεύθερο’.  Χορηγοί του διαγωνισμού είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και η Cyta με χορηγούς επικοινωνίας τον Φιλελεύθερο, το Cyprus Weekly και το ΡΙΚ.

Όπως είναι γνωστό, σχεδόν 7.000 φωτογράφοι από 105 χώρες συμμετείχαν στον πρώτο μας διαγωνισμό που στοχεύει στην προώθηση της τέχνης της φωτογραφίας και την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό.

H τρίτη έκθεση φωτογραφίας ‘Η Κύπρος’, απεικονίζει αξιόλογα και όμορφα τοπία της Κύπρου.  Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται ανήκουν σε μέλη μας.

Η παρουσία των φωτογραφικών μας εκθέσεων στην Πράγα, έδωσε την ευκαιρία να προβάλουμε τη συνεχή προσπάθεια μας για προώθηση της τέχνης της φωτογραφίας και παράλληλα την προβολή της Κύπρου στο εξωτερικό.  Για ακόμη μια φορά δίνεται το μήνυμα ότι η φωτογραφία επιτελεί το έργο του καλύτερου ‘εικαστικού πρεσβευτή’ της κάθε χώρας. Με τις εκθέσεις μας, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά ότι η Κύπρος είναι σε θέση να διοργανώνει ποιοτικά εικαστικά διεθνή γεγονότα.

Οι τρεις πιο πάνω φωτογραφικές εκθέσεις προγραμματίζεται να διακινηθούν το 2009, με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και των Πρεσβειών της Κύπρου σε πόλεις όπως η Ντόχα, το Μουσκάτ,  Αθήνα, Δουβλίνο, Φλωρεντία, Παρίσι και Μόσχα, πάντοτε με τη συμπαράσταση της FIAP και των κατά τόπους Φωτογραφικών Εταιρειών και Ομοσπονδιών. Τα ποιήματα της έκθεσης ‘Η Ποίηση συναντά τη Φωτογραφία’ θα παρουσιάζονται στη γλώσσα της κάθε χώρας που θα τη φιλοξενήσει. 

Οι εκθέσεις παρουσιάστηκαν στην Πράγα με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και την ευγενή πρόσκληση του Πρέσβη της Κύπρου στη Δημοκρατία της Τσεχίας, κ. Αχιλλέα Αντωνιάδη.

Ευχαριστίες οφείλονται στην καλή μας συμπατριώτισσα Βίβιαν Αβρααμίδου,  κάτοικο της Πράγας που παραχώρησε τον πολύτιμο της χρόνο στα διαδικαστικά για την παρουσίαση των εκθέσεων μας και επίσης στην Tσέχικη Αεροπορική Εταιρεία CSA που βοήθησε στη μεταφορά των εκθέσεων στην Πράγα.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ.

Νίκος Καρανίκης, ESFIAP, Hon EFIAP
Πρόεδρος Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου,
Σύνδεσμος με τη Διεθνή Ομοσπονδία Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας (FIAP)

 
Copyright 2007 The Cyprus Photographic Society - Powered by: Anticipate
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates