Πολιτιστικές εκδηλώσεις 'Κυπριακή Ανοιξη' στο Μόναχο 3 - 23/04/09 PDF Εκτύπωση E-mail

Το κονσέρτο για πιάνο “Οι τρεις Πύλες” της Λευκωσίας, ένα πρόσφατο εγχείρημα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού του Κύπριου συνθέτη/πιανίστα Σάββα Σάββα και η έκθεση φωτογραφίας “Λευκωσία - Το τείχος” σηματοδότησαν στις 3 Απριλίου, στο γνωστό Πολιτιστικό Κέντρο Gasteig στο Μόναχο την αρχή της σειράς εκδηλώσεων “Κυπριακή Ανοιξη”. Οι εκδηλώσεις διήρκησαν μέχρι και τις 23 Απριλίου.

Το θέμα της τέταρτης “Κυπριακής ΄Ανοιξης”, με αφορμή το γεγονός ότι ο γερμανικός λαός θα εορτάσει φέτος 20 χρόνια από την πτώση του τείχους, την επανένωση του Βερολίνου και της Γερμανίας, είναι τα “σύνορα” με μια πιο ευρεία έννοια, όπως “σύνορα μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών”, “έλλειψη επικοινωνίας και απομόνωση”, “άρση συνόρων και διαχωριστικών γραμμών”.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν αξιόλογοι καλλιτέχνες, συνθέτοντας και πάλι ένα μωσαϊκό της πολύπλευρης πολιτιστικής σκηνής του νησιού. Μεταξύ αυτών, ο Σάββας Σάββα, η Αργυρώ Χριστοδουλίδου, ο Γιώργος Κάρβελλος, ο Μιλτιάδης Παπαστάμου, ο Σταύρος Λάντσιας, ο Πλωτίνος Μικρομμάτης, η Άντρη Χατζηανδρέου, ο Μάριος Νικολάου, ο Πανίκος Χρυσάνθου και ο Διομήδης Νικήτας.  Μέσα στο πνεύμα των πολιτιστικών ανταλλαγών και πολιτιστικών γεφυρών, συμμετέχουν επίσης Γερμανοί και ξένοι καλλιτέχνες.

Η έκθεση φωτογραφίας “Λευκωσία - Το τείχος”, η οποία παρουσιαζόταν στο Gasteig καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, περιλαμβάνει 24 φωτογραφίες του Γερμανού φωτορεπόρτερ Marcos Gittis και του γνωστού Λιθουανού φωτογράφου Aruna Baltenas, καθώς επίσης και 12 φωτογραφίες/μονοτυπίες της Κύπριας Κατερίνας Ατταλίδου.

Τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Σύμβουλος κ. Αντώνης Θεοχάρους, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Μονάχου κ. Ömer-Yasar Fincan, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρώτο Δήμαρχο κ. Christian Ude, που έθεσε τις εκδηλώσεις και φέτος υπό την αιγίδα του, καθώς επίσης και η Μορφωτική Ακόλουθος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Βερολίνο, κα Γιώργα Σολομώντος, διοργανώτρια της “Κυπριακής ΄Ανοιξης”.

Ακολούθησε δεξίωση στο Gasteig, όπου παρευρέθηκαν καθηγητές, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών της πόλης και της Ορθόδοξης εκκλησίας και πλήθος Γερμανών, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν και με τους τρεις φωτογράφους της έκθεσης.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκαν και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΦΕΚ Λεμεσού Σωκράτης Μασούρας και Sebough Voskeritchian, οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία προσφέρθηκαν και βοήθησαν στο στήσιμο της έκθεσης.

Δείτε φωτογραφίες από το στήσιμο της έκθεσης και την εκδήλωση.

 

.
 
Copyright 2007 The Cyprus Photographic Society - Powered by: Anticipate
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates