31ο Συνέδριο FIAP - Σιγκαπούρη 2012 PDF Εκτύπωση E-mail

1Η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου, για ακόμη μια χρονιά, έκανε αισθητή την παρουσία της στο εξωτερικό, αυτή τη φορά στη Σιγκαπούρη (η πιο καθαρή πρωτεύουσα που επισκεφθήκαμε μέχρι τώρα, αλλά και η πιο ακριβή!), με πενταμελή αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τον πρόεδρο της Νίκο Καρανίκη, τον Κωνσταντίνο Χαραλάμπους, πρόεδρο του Τμήματος Λευκωσίας, τον Ανδρέα Λ. Ανδρέου, μέλος του Δ.Σ. και τα μέλη Ανδριάνα Μαλεκίδου και Τάσο Αναστασίου.


Το Συνέδριο: 22 – 28 Aυγούστου 2012

Φέτος συμμετείχαν 32 αντιπρόσωποι χωρών-μελών της FIAP και ορισμένοι αντιπροσώπευσαν, με εξουσιοδότηση, άλλες 40 χώρες-μέλη. Η Κύπρος αντιπροσώπευσε την Ιρλανδία.

2
Συνεδρίες

Η έναρξη της πρώτης περιόδου της συνεδρίας έγινε με το κάλεσμα όλων των αντιπροσώπων, με αναφορά στους αποδημήσαντες και έγκριση των πρακτικών του 30ού Συνεδρίου που έγινε στο Βιετνάμ το 2010. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας ανέγνωσαν τις εκθέσεις τους και παρουσιάστηκε η οικονομική κατάσταση που ακολούθως εγκρίθηκε.


Κρίση διεθνών διαγωνισμών

Στη δεύτερη περίοδο συζητήθηκε το θέμα της υποχρέωσης των οργανωτών διεθνών διαγωνισμών να χρησιμοποιούν και ξένους κριτές και επίσημα αναφέρθηκε ότι για κριτικές επιτροπές με 3 άτομα, το ένα θα πρέπει να είναι από άλλη χώρα και για 5 άτομα, δύο θα πρέπει να είναι ξένα προς τη διοργανώτρια χώρα.

Ο Αυστραλός FIAP Liaison Officer ανέφερε ότι η πρόσκληση ξένων κριτών, συνεπάγεται μεγάλο κόστος και ζήτησε όπως η απόφαση αυτή αλλάξει και έγινε αποδεχτή, κατόπιν ψηφοφορίας με το λεκτικό: "η απόφαση δεν είναι υποχρεωτική αλλά συμβουλευτική" κάτι που επιτρέπει στους, οργανωτές να χρησιμοποιούν δικούς τους κριτές.


Κυπριακή παρέμβαση

Με δική μου παρέμβαση ανέφερα ότι συμφωνώ με την απόφαση αλλά λόγω της Κυπριακής επιτυχούς εμπειρίας, θα μπορούσε η κρίση να γινόταν διαδικτυακά που σε τέτοια περίπτωση οι οργανωτές θα εξοικονομούσαν κονδύλια και θα είχαν επίσης την ευκαιρία να συνεργαστούν με κορυφαίους φωτογράφους/κριτές, αντί να χρησιμοποιούν ντόπιους, χωρίς να υποτιμάται το επίπεδο τους, με τις γνωστές όμως παρεξηγήσεις.

Ως παράδειγμα ανέφερα τα θετικότατα σχόλια που εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της FIAP, Dr Maurice Dorikens που ήταν ένας από τους πέντε κριτές του τρίτου μας διεθνούς διαδικτυακού διαγωνισμού και ο οποίος συγχάρηκε τον Παντελή Παντελή, υπεύθυνο της ιστοσελίδας μας για το πολύ 'φιλικό' ηλεκτρονικό πρόγραμμα κρίσης που δημιούργησε και το οποίο δεν επιδέχεται οποιαδήποτε παρέμβαση ή δόλο.

Όπως ανέφερα, η τεχνολογία είναι πάντοτε λίγα βήματα μπροστά από εμάς και είναι κρίμα στην εποχή μας να την παραγνωρίζουμε και να χρησιμοποιούμε παλιές μεθόδους.

Η εισήγηση γράφτηκε στα πρακτικά του Συνεδρίου για πιο εκτεταμένη εξέταση και λήψη απόφασης. Έγινε όμως ήδη αποδεχτή από το Γιάννη Λυκούρη (τώρα Γεν. Γραμματέα της FIAP), τον David Tay, Πρόεδρο της Φωτογραφικής Εταιρείας της Σιγκαπούρης και μέλος του Δ.Σ. της FIAP και Πρόεδρο της Επιτροπής Promotion and Partnership Service, τον Freddy Van Gilbergen, Διευθυντή της FIAP Distinctions Service και από μεγάλο αριθμό εκπροσώπων που είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω.


Traditional photography

Συζητήθηκε η ένταξη στις κατηγορίες μελλοντικών διεθνών φωτογραφικών διαγωνισμών του θέματος 'παραδοσιακή φωτογραφία', χωρίς επεμβάσεις, και αναμένουμε τελική απόφαση προς ανακοίνωση.


Αιτήσεις για Distinctions

Απεφασίσθη επίσημα να δοθεί παράταση για την αποστολή αιτήσεων για τις διακρίσεις AFIAP και EFIAP μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013, βάσει των παλιών κανονισμών.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να παραδοθούν για έλεγχο μέχρι το τέλος Μαΐου 2013.

Οι αιτήσεις που είναι έτοιμες και ελεγμένες θα πρέπει να αποσταλούν στη FIAP μέχρι 20 Oκτωβρίου 2012 και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή μαζί μου ή με τον Ανδρέα Ανδρέου.


Promotion and Partnership Service

Σε προκαταρκτική συνάντηση που είχαμε με τον David Tay και τον Jacky Martin, Αντιπρόεδρο της FIAP και μέλος της επιτροπής PPS, συζητήσαμε τις καταρχήν εισηγήσεις που έκανα με τις οποίες συμφωνεί απόλυτα ο David Tay όχι όμως ο Jacky Martin o οποίος έδειξε να μην είναι βέβαιος για τους στόχους της επιτροπής. Θα συνεχιστούν οι ανταλλαγές απόψεων και εισηγήσεων.


Photo-meeting

Kατόπιν ψηφοφορίας εγκρίθηκε η πρόταση της Φωτογραφικής Εταιρείας της Νορβηγίας για φιλοξενία της συνάντησης φωτογράφων στη χώρα τους από 22 - 29 Iουνίου 2013. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.photomeet2013.com.

Οι τιμές που δόθηκαν προκαταρκτικά είναι: €850 σε διπλό δωμάτιο και €1.350 σε μονόκλινο.


32ο Συνέδριο της FIAP

Kατόπιν ψηφοφορίας εγκρίθηκε η πρόταση της Φωτογραφικής Εταιρείας της Τουρκίας για φιλοξενία του Συνεδρίου που θα γίνει σε διάφορους χώρους, 'Αγκυρα, Καπαδοκία κ.ά. από 27 Αυγούστου μέχρι 2 Σεπτεμβρίου 2014.

Οι τιμές που δόθηκαν προκαταρκτικά είναι: €750 σε διπλό δωμάτιο και €950 σε μονόκλινο. Αναμένονται περισσότερες πληροφορίες.


175η επέτειος από την ανακάλυψη/δημιουργία της φωτογραφίας

Η FIAP προγραμματίζει διάφορα γεγονότα και η κάθε χώρα ξεχωριστά μπορεί να δημιουργήσει δικές της δραστηριότητες.

Ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει σε προσεχή συνεδρία το Δ.Σ. και τα Τμήματα.


Εκλογές νέου Δ.Σ. της FIAP

Xωρίς ανθυποψήφιο ανακηρύχτηκαν ο Πρόεδρος, Riccardo Busi (Ιταλία), ο Αντιπρόεδρος Joan Burgues (Αντόρα), ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Λυκούρης (Ελλάδα) και ο Ταμίας Herbert Gmeiner (Αυστρία).

Ως μέλη εξελέγησαν οι, Kurt Batschinski (Γερμανία), Romain Nero (Λουξεμβούργο) και David Tay (Σιγκαπούρη).


Τιμητικές διακρίσεις

5Για δεύτερη φορά η Κύπρος αξιώθηκε να τιμηθεί με τη διάκριση HonEFIAP (Honorary Excellence FIAP) που δόθηκε επάξια στο δραστήριο και πολυβραβευμένο μέλος μας, Ανδρέα Λ. Ανδρέου.

O Aνδρέας όμως έκλεψε την παράσταση στο Gala Dinner τραγουδώντας μαζί με τον Emile και τον Riccardo το τραγούδι που έγραψε ειδικά για τα 60-χρονα της FIAP, "FIAP in my heart forever".


Αποχαιρετιστήριες ομιλίες

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα, στη διάρκεια του Gala Dinner που δόθηκε το τελευταίο βράδυ, μίλησε ο αποχωρών Πρόεδρος Emile Wandershied και αναφέρθηκε για την πολυετή του ανάμιξη στα κοινά της FIAP και παρέδωσε το αναγνωριστικό προεδρικό μετάλλιο στο νέο Πρόεδρο, Riccardo Busi.

Δείτε περισσσότερες φωτογραφίες από το συνέδριο στην σελίδα της FIAP στο facebook.

 

Νίκος Καρανίκης, HonEFIAP
Πρόεδρος
FIAP Liaison Officer

.
 
Copyright 2007 The Cyprus Photographic Society - Powered by: Anticipate
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates