Τάκης Δημητριάδης AFIAP, ESFIAP PDF Εκτύπωση E-mail

tdemetriadesΟ Τάκης Δημητριάδης γεννήθηκε το 1942. Πήγε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο μέχρι το 1959. Στο Γυμνάσιο φωτογράφιζε διάφορες τελετές με μια φωτογραφική μηχανή με φυσερό AGFA Record II, που την απέκτησε αφού εργαζόταν τα απογεύματα σε ένα κατάστημα στην οδό Λιπέρτη του Μιχαλάκη Ευσταθίου όπου εμφάνιζε και εκτύπωνε μαυρόασπρες φωτογραφίες.

Διορίστηκε το 1964 στο Κινηματογραφικό Συνεργείο του Ρ.Ι.Κ. όπου εργάστηκε μαζί με τον πατέρα της φωτογραφίας τον μ. Γιώργο Λανίτη. Πρώτα ως φωτογράφος μετά ως κινηματογραφιστής και τέλος ως μοντέρ. Συνάμα όμως μεγαλώνει η αγάπη του για την φωτογραφία. Τον Μάρτη του 1965 ιδρύεται από το μ. Γιώργο Λανίτη η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου και ο Τάκης Δημητριάδης με άλλα μέλη του Κινηματογραφικού Συνεργείου υπογράφουν ως Ιδρυτικά μέλη.

Είναι επίσης και από τα πρώτα μέλη της Φ.Ε.Κ. που κατέχει το Διεθνές Δίπλωμα A.F.I.A.P. και το πρώτο επίτιμο μέλος της Φ.Ε.Κ. (26.02.2003), ίσως και το μοναδικό άτομο στον Ελληνικό χώρο με 27 ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας και 5 εκδόσεις εντύπων.

Υπήρξε μέλος δεκάδων κριτικών επιτροπών σε πολλούς φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Για το έργο του έχουν δημοσιευθεί πολλές κριτικές σε εφημερίδες και περιοδικά, οι πλείστοι δε τον χαρακτηρίζουν ως «ο Φωτογράφος του Κυπριακού Περιβάλλοντος». Την φωτογραφική εμπειρία που απέκτησε στα πολλά χρόνια, δεν την κράτησε μόνο για τον εαυτό του.

Είναι ο πρώτος στην Κύπρο που διδάσκει τη τέχνη της φωτογραφίας. Δεκάδες νέοι εκπαιδεύονται και διορίζονται σε τηλεοπτικούς σταθμούς, φωτορεπόρτερ σε εφημερίδες και άλλα έντυπα καθώς και οι πρώτοι νέοι κινηματογραφιστές του Ρ.Ι.Κ. Επίσης διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας σε Γυμνάσια, Λύκεια και Κολλέγια. Νεαροί μαθητές του έχουν βραβευθεί στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όπου τον βλέπουν του φωνάζουν «γεια σου δάσκαλε».

Το 2001 ανέλαβε μια σειρά μαθημάτων σε 100 νέα μέλη της Φ.Ε.Κ.

Το 2002 με δική του πρωτοβουλία, ιδρύεται ο Φωτογραφικός Όμιλος Δήμου Στροβόλου γνωστός ως Φ.Ο.Σ. με συμμετοχή 300 ατόμων.

Ως ILFIAP Club διοργάνωσε ο Όμιλος για 15 μέρες, συνέχεια τον Μάρτιο του 2006, Φεστιβάλ Φωτογραφίας με Διεθνή συμμετοχή, μάλιστα δε με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα της FIAP κ. Ricardo Busi.

Τον Ιανουάριο του 2008 έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο τελετή στην οποία τιμήθηκαν 27 πρόσωπα των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ανάμεσα σε αυτά ο Τάκης Δημητριάδης για την Φωτογραφία.

Αποκορύφωμα των 50 χρόνων δράσης του στη φωτογραφία είναι ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας FIAP του απονέμει τον Ιούνιο του 2008 την υψηλή διάκριση Excellence FIAP – ESFIAP.

Το Μάρτιο του 2010 ο Τάκης Δημητριάδης συμπλήρωσε 50 χρόνια δημιουργικής Φωτογραφικής δουλειάς. Με την ευκαιρία αυτή το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Φωτογραφική Εταιρεία Κύπρου οργάνωσαν αναδρομική ΄Εκθεση Φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρου του πανεπιστημίου με συμμετοχή 1,400 φίλων και μαθητών που άφησε άριστες εντυπώσεις.

Σήμερα έχει δικό του φωτογραφικό όμιλο και συνεχίζει να διδάσκει την τέχνη της ψηφιακής φωτογραφίας.

Τάκης Δημητριάδης AFIAP, ESFIAP Ζανέττου 1, 2015 Στρόβολος Τηλ.:22-494431 Λευκωσία

tdcover

.
 
Copyright 2007 The Cyprus Photographic Society - Powered by: Anticipate
Joomla Templates by JoomlaShack Joomla Templates